Het project “Kunst voor de /Zorg\ voor de Kunst” zoekt zorginstellingen die belangstelling hebben om hun gebouw in te richten met beeldende kunst.

Beeldend kunstenaars en particuliere verzamelaars hebben vaak een grote collectie schilderijen, beelden en keramiek in hun ateliers staan. Vanuit pure passie blijven ze kunst produceren en verzamelen. Daardoor staat de opslag vaak vol met prachtige kunstwerken die niet gezien worden door publiek. Vanuit de gedachte dat kunst een publiek verdient ontstond het idee om bestemmingen te vinden waar deze kunst gezien wordt. De initiator van het project dacht hierbij aan zorginstellingen: In zorginstellingen wonen en komen veel mensen waardoor niet alleen bewoners maar ook bezoekers op deze manier met kunst in aanraking komen. Kijken naar- en bezig zijn met kunst en cultuur verbetert de levenskwaliteit van mensen en is zelfs bevorderend voor de gezondheid. Dit is dé reden om kunst beschikbaar te stellen voor de zorg’. Het bijzondere aan het project is dat kunstwerken om niet worden gedoneerd.

Twee kunstinstellingen te weten Kunstbeweging en K&C ondersteunen het project. Het mes snijdt aan meerdere kanten: Kunstenaars weten dat hun kunstwerken een goede bestemming krijgen en bewoners van zorginstellingen genieten ervan. Bewoners kunnen bijvoorbeeld een kunstwerk voor hun huis uitzoeken. Of de instellingen kunnen een interne kunstuitleen starten. De titel zegt het eigenlijk al. De kunst zorgt voor de zorg en de zorg zorgt voor de kunst’.